1 ـ پیامرسان WhatsApp
اولین نسخه از نرمافزار پیامرسان WhatsApp اوایل سال 2008 منتشر شد. در ابتدا شرکت سازنده برای سال اول به صورت رایگان اقدام به ارائه خدمات کرد. برای سالهای بعد، کاربر میبایست مبلغ ناچیزی را برای حمایت از آن به شرکت پرداخت میکرد. اما این نرمافزار سال 2014 توسط Facebook خریداری شد و به صورت رایگان به کار خود ادامه داد. از همان سال، بالا بردن امنیت نرمافزار یکی از اهداف برنامهنویسان قرار گرفت و نرمافزار واتس اپ، مشمول تغییرات امنیتی گستردهای شد. یکی از این تغییرات، ارسال پیامها به صورت کد شده به دیگران بود که مورد استقبال بسیاری از کاربران قرار گرفت.
یکی دیگر از تغییراتی که اواخر سال 2016 انجام شد، اضافه شدن قابلیت «تائید دومرحلهای» در نسخه آزمایشی نرمافزار (برای اندروید) برای ورود به حساب کاربری بود. این مورد شاید یکی از مهمترین تغییراتی است که برنامهنویسان درصدد هستند در نسخه جدید آن اعمال کنند.
بعد از انتشار نسخه نهایی جدید نرمافزار، حتما آموزش فعالسازی این قابلیت را به اطلاع خوانندگان هوش سیاه خواهیم رساند.
ایجاد گروه یا عضویت در گروهها در این نرمافزار به دلیل به اشتراکگذاری شماره موبایل در گروه پیشنهاد نمیشود.
2 ـ پیامرسان Viber
نرمافزار وایبر توسط چهار برنامهنویس اسرائیلی نوشته شده که بعد از انتشار آن سبب تاسیس شرکت وایبر شد که مدیر عامل آن «تلمن مارکو» (یکی از چهار برنامهنویس) است. این فرد 4 سال در خدمت ارتش اسرائیل بوده است. سال 2014، وایبر توسط شرکت راکوتن که در زمینه مدیریت فروشگاه اینترنتی فعالیت میکند، به قیمت 900 میلیون دلار خریداری شد. «تلمن مارکو» از پاسخ به سوالات صریح دربارهٔ نقش خود در آینده شرکت تحت مدیریت راکوتن امتناع کرده! ولی آنچه مسلم است بخشی از سهام این شرکت در اختیار اسرائیل است. چرا که بر طبق ادعای یک نویسنده ژاپنی، این شرکت از شهروندان ژاپنی جاسوسی میکند.
اگر این معایب و جاسوسیها را نادیده بگیریم، باز نرمافزار نمره قبولی را از لحاظ امنیت کسب نخواهد کرد. چرا که سرورهای اصلی شرکت از امنیت خوبی برخوردار نیستند و همینطور اکانتهای وایبر به راحتی هک میشوند. به همین دلیل شمارههای ثبت شده توسط افراد از طریق نرمافزارهای دیگر انجام میشود تا هکرها یا سودجویان بتوانند بدون شناسایی توسط دیگران، سرگرم کارهای خلاف خود شوند. اگر بخواهیم در یک جمله خلاصه کنیم، در نرمافزار وایبر به هیچکس نباید اعتماد کرد.
3 ـ پیامرسان Google Allo
نرمافزار Google Allo توسط شرکت گوگل اواسط سال 2016 منتشر شد. به ادعای شرکت گوگل، این نرمافزار از امنیت بسیار بالایی در تبادل پیامها برخوردار است. اما بنا بر گزارشهای چند نفر از برنامهنویسان اروپا، این نرمافزار به صورت کامل، پیامها را بدون کدگذاری انتقال میدهد که همین گزارش سبب شده است که تا به امروز از این نرمافزار استقبال چشمگیری در جهان نشود. این نرمافزار توسط اکانت کاربر در گوگل فعالیت میکند. پس میتوان عنوان کرد هر چه امنیت اکانت گوگل (جیمیل) شما بالاتر باشد، نرمافزار نیز دارای امنیت بالاتری خواهد بود.
4 ـ پیامرسان Skype
اسکایپ یک نرمافزار کاربردی است که به کاربر اجازه میدهد به وسیله صدا از طریق اینترنت تماس تلفنی برقرار کند. در کنار این قابلیت، قابلیتهای دیگر نرمافزارهای پیامرسان را دارد.
نسخه اولیه این نرمافزار توسط دو برنامهنویس به نامهای نیکلاس زنشتروم (سوئدی) و جانوس فریس (دانمارکی) منتشر شد. این دو قبلاً در ساخت یک شبکه اشتراک فایل به نام کازا (Kazaa) باهم همکاری داشتند.
سال 2011 مایکروسافت اسکایپ را به قیمت 5/8 میلیارد دلار خرید. بعد از خرید توسط شرکت مایکروسافت، اکانتهای این دو شرکت باهم ادغام شد و از همان سال از طریق حساب کاربری خود از شرکت مایکروسافت میتوانید وارد اسکایپ شوید. پس مانند پیامرسان Google Allo، در این نرمافزار نیز هر چه امنیت اکانت مایکروسافت شما بالاتر باشد، نرمافزار نیز دارای امنیت بالاتری خواهد بود.
5 ـ پیامرسان Imo
بیشترین کاربرد این نرمافزار برای تماس ویدئویی است. طبق بررسیهای به عمل آمده، مکالمهها و تبادل اطلاعات در این نرمافزار کدگذاری میشود، ولی به دلیل سرورهای ضعیف آن احتمال هک اطلاعات توسط هکرها بسیار زیاد است. همینطور این نرمافزار از ورود دو مرحلهای پشتیبانی نمیکند. این نرمافزار به دلیل کاربرد کم توسط کاربران، فعلاً از حملات هکرها مصون مانده است، چرا که فایدهای برای آنها نخواهد داشت!
پیشنهاد ما این است به دلایل امنیتی فعلاً از این نرمافزار و سرویس استفاده نشده یا در صورت لزوم از این نرمافزار استفاده شود.
یکی دیگر از ضعفهای بزرگ این نرمافزار، مصرف زیاد انرژی باتری دستگاه شماست و همینطور سبب داغ شدن دستگاهتان میشود.
پیامرسانهای دیگری هم در فروشگاههای نرمافزار میتوان یافت، اما از مقبولیت چندانی برخوردار نیستند. چنانچه قصد استفاده از آنها را داشتید، ابتدا به موارد امنیتی گفته شده توجه و سپس از آنها استفاده کنید.
نکات مهم
1. برای امنیت بیشتر خود باید به بازخوردهای کاربرانی که از نرمافزارهای پیامرسان استفاده میکنند، توجه کرد.
2. بعد از نصب هر نرمافزار از پاسخ به افرادی که نمیشناسید، امتناع کنید.
3. از باز کردن لینکهای نامشخص جلوگیری کنید. بیشترین میزان هک و جاسوسی در جهان از طریق لینکهای آلوده است که به آن فیشینگ نیز گفته میشود.
4. در پیامرسانها از قرار دادن عکسهایی که نمیخواهید در فضاهای دیگر انتشار پیدا کند، جداً خودداری کنید؛ چرا که احتمال سوء استفاده از آنها بسیار زیاد است.
5. امنیت ایمیلهای خود را جدی بگیرید. چرا که اگر حساب ایمیل شما توسط یک فرد هک شد، آن فرد میتواند به تمام اطلاعات حسابهای کاربری شبکههای اجتماعی دیگر شما دسترسی پیدا کند. پس این نکته امنیتی را بسیار جدی بگیرید.